Бижута Кулинан

Реклама

Нови модели златни бижута!

Златен пръстен

Златен пръстен

Златен пръстен - история и развитие на бижутерството

Едно от най-разпознаваемите украшения, използвани от хората, са пръстените. Още отвъд историческите времена, човекът е започнал да използва украшения с различни цели и предназначения. Изработени от различни материали, украшенията търпят своето развитие, заедно с други аспекти на човешкото поведение. Най-ранните украшения са били изработвани от различни материали като дърво, мидени черупки, кост, различни камъни, кожа и много др. С развитието на възможностите за обработка на метали, бижутата започват да се изработват от различни видове метал, да стават с по-сложни форми и по-изящна обработка. Освен гердани - огърлици, обеци, различни амулети, гривни, украшения на дрехите, се появяват и пръстените, които заемат централно място в бижутерията.

Пръстенът в миналото

Едни от най-ранните сведения за носенето на пръстени са още от третото хилядолетие преди новата ера. Намирани са пръстени изработвани от метал, фаянс или друг материал, още от древните египтяни, населението по р. Инд, хетите, гърците. При Хетите, пръстени са изработвани и с печат, като това внася ново, съвсем практическо приложение, на това бижу. През четвърти век преди новата ера в Индия е споменато поставянето на бижуто върху пръсти на краката на жена като символ на това, че тя е омъжена.

Тук е мястото да се спомене варненският халколитен некропол и златните накити открити там, включително пръстени, чиято изработка е датирана още през петото хилядолетие преди новата ера.

Развитието на сложността и красотата на пръстена е осезаемо по времето на Средното египетско царство, като египтяните са усложнили изработката, започнали са използването на скъпоценни и полускъпоценни камъни, които да вградят в пръстена. Най-често първите пръстени са били изработвани от метали като мед, бронз, а по-късно от сребро и злато.

Египетски пръстен Скарабей

В древният Египет е бил често срещан пръстенът със скарабей. Скарабеят е изработен от глазиран стеатит и е монтиран към пръстена подвижно с възможност да се върти.
By Geni - photo by Geni, CC BY-SA 4.0, Link

Утвърждаването на традицията Годежен пръстен

Годежен пръстен Годежният пръстен обикновено е прието да се носи на безименният пръст на лявата ръка, макар това да не е задължително. Разбира се, появата на годежен пръстен е също далеч назад в историята, както и съществуват много други традици, свързани с отбелязването на годежа. Пръстени са използвани в много култури, като известното възприемане годежният пръстен да се носи на четвъртият пръст на лявата ръка идва още от древен Египет. Утвърждаването на тази традиция е повлияно от книга, посветена на брака, още през 16-17 век. В нея, автора Х.Суинбърн, пише че съществува вена, свързваща този пръст директно със сърцето, което твърдение се проследява именно до древният Египет, където се твърди че е открит такъв нерв, свързващ сърцето директно с този пръст. Освен пръста, където трябва да се носи, особеностите на годежният пръстен също не са твърдо определени, като например от какъв метал трябва да е изработен - благороден или не, с какъв камък трябва да бъде или с каква форма. Все пак се е наложил някакъв общ вид на тези пръстени, основаващ се на общи правила като това, пръстенът на бъде с по-фина и тънка халка, внимателно изработена основа за камъка, който да се извиси по високо от нивото на пръста. В камъка обикновено се влага послание и бива избран според възприетите за него качества, които му се приписват.

Златен пръстен

В миналото пръстените, често са били използвани и с предназначението да бъдат използвани като печат. Тези пръстени обикновено са били носени на малкият пръст, били са изработвани също от древни времена до късното средновековие, от различни метали, с различни форми и размери. Най-известният такъв български златен пръстен е пръстенът на Цар Калоян.

Калоянов пръстен

Калоянов пръстен
By Vassia Atanassova - Spiritia, CC BY-SA 3.0, Link

В днешно време, бижутерията е развила занаятите за изработка на украшения до съвършенство. Още след откриването на повече залежи от злато и скъпоценни камъни, в късното Средновековие и Ренесанса, бижутерията се развива с бързи темпове за да изведе златарството до изкуство и доведе тези красиви предмети до днешното им изящество. Днес златният пръстен си е извоювал мястото на най-често и най-търсеното и използвано бижу, наред с обецата, гривната и герданчето с висулка.
Вашият IP адрес: 44.210.83.132
Copyright © 2024 Бижута Кулинан. Powered by Zen Cart
Нови бижута от Кулинан!
Content